Новини

1

Първите лешояди, които идват в България вече са на път. Очаква се след три дни и над 4000 км, утре да пристигант в Стара Загора.

10.05.2018 г.

Първите 12  черни лешояди от Испания, които ще бъдат реинтродуцирани, след изчезването на вида в България, вече са на път за Балканите. Транспортът е организиран от Фондацията за опазване на черния лешояд   Vulture Conservation Foundation, VCF в рамките на проет "Светло Бъдеще за черния лешояд" (ръководен от Зелени Балкани)  - целта на проекта е да възстанови популацията на черния лешояд в страната и най-вече в района на Стара планина. Птиците ще пътуват над 4000 км, в продължение на три дни, преминавайки през Франция, Италия, Словения, Унгария, Румъния, за да достигнат до България.


повече
***

Отново има малки в колонията от белоглави лешояди в Кресненското дефиле

30.04.2018 г.

След като беше изтровена през пролетта на 2017, колонията от белоглави лешояди в Кресненския пролом започна бавно да се възстановява. Над 30 птици бяха убити от мъчително и продължително тровене край село Церово, където в труп от крава беше заложена отрова за вълци. Десетки други животни- диви свине, лисици, язовци и гарвани станаха жертва.


повече
1

Гости от Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите посетиха Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани

28.04.2018 г.

През изминалата седмица Спасителният център за диви животни прие на посещение високопоставени гости от Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите.
 


повече
***

Видеонаблюдение ще допринесе за оптимизиране на грижите за лешоядите в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани

13.04.2018 г.

Като част от проект  LIFE14 NAT/BG/649 "Светло бъдеще за черния лешояд" в Спасителния център за диви животни бе създадена модерна система за видеонаблюдение в новореконструираните размножителните волиери за черен лешояд.


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ