Новини
16.05.2019 г.
Скъпи приятели и съмишленици, С помощта на вашите гласове, проектът „Възстановяване на белошипата ветрушка”, LIFE11 NAT/BG/360 може да спечели в надпреварата за специалната награда на Гражданите - LIFE Citizen’s Prize 2019 на наградите на Програма LIFE на ЕС.
повече»
23.04.2019 г.
Серия от събития съпътстваха програмата, в която се включиха и официални гости от Азърбейджан - Н. Пр. г-жа НАРГИЗ ГУРБАНОВА, Посланик на Азербайджан в България, и проф. ДЖАФАРОВ, Ректор на Азербайджанския държавен аграрен университет в Ганджа.
повече»
22.04.2019 г.
Денят на Земята се празнува от 1970 г. насам, за да подтикне човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата Земя. Тази година мотото на кампанията е „ Да опазим Нашите видове“.
повече»
20.04.2019 г.
В размножителната колония белошипи ветрушки, която се отглежда на закрито в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, започнаха да се сформират двойки, а вече имаме и първите снесени яйце.
повече»
17.04.2019 г.
Миналата седмица екип на Зелени Балкани бе гост на информационен ден и обучение за подготовка на проектни предложения към програма LIFE на Европейския съюз.
повече»
Всички новини >>
Белошипата ветрушка
Белошипата ветрушка (Falco naumanni, Fleischer, 1818) е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии. Считан някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа, днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето му е несигурно. Белошипата ветрушка е силно привързана към агро-екологичния ландшафт, като демонстрира силни предпочитания към екстензивно управляваните житни култури и пастищата предмет на екстензивна паша или други подобни практики. Видът е основно насекомояден, опортюнист, способен да използва широка гама от плячка както на земята така и във въздуха.
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни