Новини
10.08.2022 г.
Третите подред награди за зелена журналистика, организирани от нашите колеги от Проект "Натура 2000 в България - НОВИ ХОРИЗОНТИ"  на Зелени Балкани, преминаха преди броени дни.  
повече»
11.07.2022 г.
От името на Сдружение Зелени Балкани и екипът на проекта „Живот за белошипата ветрушка“ – LIFE19 NAT/BG/001017 , имаме удоволствието да Ви, поканим на Експертна работна среща за белошипата ветрушка на Балканите.  
повече»
01.09.2021 г.
Като част от Инициативата Европейски Зелен Пояс ежегодно се отбелязва Деня на Зеления пояс в периода 18 -24 септември.  
повече»
28.06.2021 г.
На 25 и 26 юни екипи на Зелени Балкани взеха участие в Уъркшоп за екоорганизации и артисти, организиран от Дом на хумора и сатирата, град Габрово.
повече»
13.01.2021 г.
А, знаете ли, че белошипите ветрушки, тези малки соколчета, са големи пътешественици?  
повече»
Всички новини >>
Белошипата ветрушка
Белошипата ветрушка (Falco naumanni, Fleischer, 1818) е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии. Считан някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа, днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето му е несигурно. Белошипата ветрушка е силно привързана към агро-екологичния ландшафт, като демонстрира силни предпочитания към екстензивно управляваните житни култури и пастищата предмет на екстензивна паша или други подобни практики. Видът е основно насекомояден, опортюнист, способен да използва широка гама от плячка както на земята така и във въздуха.
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни