Федерация Зелени Балкани
Български Български   English English  

header
Новини
Честит ДЕН НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО - 22 май!
[ 25.05.2010 ]
 

22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.

Статистиката сочи, че за последните 50 години над 60 % от съществуващите в света биологични видове са под заплаха или са на ръба на  оцеляването си.

Днес ние сме "свидетели" (а всъщност "причинители") на най-голямото измиране на видове в историята на планетата.

Забързани в напрегнатото си ежедневие, малко от нас осъзнават какво е значението на биоразнообразието.
На практика животът и благосъствоянието на всеки един от нас зависи пряко от биоразнообразието и природните ресурси. Нито една страна или икономика, независимо от своето икономическо развитие не може да съществува или да се развива, без да се ползва от природните ресурси и биоразнообразието. От изхранването на човека, до индустрията и бита, всичко е свързано неизменно със състоянието на околната среда и биоразнообразието. За съжаление, малко от нас си дават сметка за това и предприемат някакви действия, за да ограничат човешкото (и в частност своето) отрицателно въздействие върху природата.

Надяваме се, че поне днес на 22 май - Международния ден на биоразнообразието, ще му отдадем нужното внимание и ще отчетем неговата значимост, като поне за миг се замислим или направим своите малки крачки за неговото съхраняване!

Екипът на Зелени Балкани още веднъж поздравява всички свои членове и съмишленици и им благодари за подкрепата, окачвана през годините, в нашата мисия за опазване на биоразнообразието!

Публикации по темата:
http://dnevnik.bg/ekobiznes/2010/05/10/898557_oon_zagubata_na_bioraznoobrazie_shte_udari_ikonomikite/
http://www.varnautre.bg/science/ecology

Виж Зелени Балкани във Facebook