Федерация Зелени Балкани
Български Български   English English  

header
Новини
Удължаваме срока за ОНЛАЙН ВИКТОРИНАТА „Лешоядите – санитари на природата“, насочена към ученици от 6 и 7 клас
[ 17.03.2020 ]
 
Удължаваме срока за ОНЛАЙН викторината „Лешоядите – санитари на природата“ – заявете своето участие до 20 април 2020 г.

Зелени Балкани е национална, неправителствена, природозащитна организация, работеща вече над 30 години в сферата на опазването на редки и застрашени видове и техните местообитания.

От самото създаване, една от основните цели на организацията е брадатият лешояд да бъде върнат отново в списъка на гнездящите птици в България. Той е символ на българската природозащита, но поради човешките дейности е изчезнал през 60-те години от България и Балканския полуостров. Преди да успеем да върнем брадатия лешояд, обаче трябва да сме сигурни, че състоянието на другите 3 вида лешояди (белоглав, египетски и черен) е стабилно. Ето защо нашият екип е стартирал дейности по възстановяването на белоглавия и черния лешояди като гнездящи в райoните на Сливен, Котел, Враца, Кресна, Благоевград и Ивайловград.

За да достигнем по-широко разбиране за опазването на лешоядите и за да се повиши подкрепата и грижата на обществото за защитените зони и видове, Ви каним да се включите в ОНЛАЙН викторината „Лешоядите – санитари на природата“.

Викторината цели да събуди интереса на учениците към тези изключително важни и редки животни, да повиши техните знания и по този начин да допринесе за дългосрочното опазване на видовете и техните местообитания в страната.

Кой може да се включи?

Викторината е насочена към учениците от 6-ти и 7-ми клас от училищата, които се намират в някои от следните общини: Община Сливен, Община Котел, Община Враца, Община Кресна, Община Благоевград, Община Струмяни, Община Симитли и Община Сандански.

Какво е необходимо да направите?

• Свалете и разгледайте информацията за лешоядите от ТУК.
Може да се запознаете с допълнителна информация от видеото за лешоядите ТУК.
• Ако искате да се включите във викторината, моля попълнете следния онлайн формуляр ⇒ https://forms.gle/9pDV2VP2EGLn2jA37 до 20 април 2020. Необходимо е да се впишат имената на преподавателя, име на образователна институция, населено място, телефон и e-mail на лицето за контакт, предварителен брой на учениците, както и желана дата за провеждане.
• Необходимо е да запознаете учениците с информацията в приложения документ, на база на която е съставена викторината.
• След като се регистрирате, колега от Зелени Балкани ще се свърже с Вас, за допълнително уточняване на провеждане на онлайн викторината на някоя от следните дати – 27, 28 или 29 април.
• Викторината ще бъде проведена ОНЛАЙН, чрез платформата Edmodo.
При заявяване на участие, ще Ви бъдат изпратени допълнителни инструкции за работа с онлайн платформата.

Зелени Балкани си запазва правото да преустанови записването по-рано, ако се съберат достатъчен брой кандидати, съответстващи на бройката награди.
 
Наградите!
• 10 от най-добре представилите се участници, ще бъдат наградени с посещение в някой от районите за работа по опазване на лешоядите. В зависимост от местожиивеенето на наградените, ще бъде избран най-близкият проектен район. Учениците ще имат възможността да видят отблизо лешояди и да се потопят в работата по опазване на лешоядите за един ден.

* Важно! Поради извънредното положение в страната, посещенията в районите на работа на наградените, ще бъдат съобразени с препоръките за безопасност и организирани в подходящ период.

• Поощрителни награди – Лешоядна чаша, лешоядна тениска, настолна игра с видове от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Всички участници и техните ръководители ще получат сертификат за участие, както и допълнителни информационно-образователни материали.

Награждаването...
Наградените участници ще бъдат обявени на сайтовете на Зелени Балкани и проект "Светло бъдеще за черния лешояд", на нашата фейсбук страница на 21 май, когато е официалният Ден на НАТУРА 2000.

Винаги сме на линия за въпроси:
• на e-mail: office@greenbalkans.org
• или на телефон: +359882508721

Поздрави,
Лешоядния екип на Зелени Балкани  • Спечелете посещение в дома на лешоядите и се запознайте с тях в естествената им среда!
  Спечелете посещение в дома на лешоядите и се запознайте с тях в естествената им среда!
 • Спечелете лешоядна тениска...
  Спечелете лешоядна тениска...
 • ... настолна игра с видове от екологичната мрежа НАТУРА 2000.
  ... настолна игра с видове от екологичната мрежа НАТУРА 2000.
 • Научете повече за лешоядите и спечелете лешоядна чаша!
  Научете повече за лешоядите и спечелете лешоядна чаша!
Виж Зелени Балкани във Facebook