Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 18.04.2023 ] Отговори на Националната викторина Натура 2000 за 5-ти, 6-ти и 7 клас През първата седмица на април над 600 ученика от 18 училища в страната взеха участие в традиционната викторина за Натура 2000.
 
повече >>

[ 14.03.2023 ] Участие на Зелени Балкани в международния семинар в Ла Бол, Франция
Сдружение Зелени Балкани взе участие в международен семинар, организиран в рамките на проект LIFE Sallina, с над 150 участници. Срещата се проведе във френския град Ла Бол, в съседство с прочутите солници в Геранд, на френското атлантическо крайбрежие. Солниците в Геранд са известни със своята хилядолетна история, датиращи от желязната епоха. Методът на добив и събиране на солта не са се променили през времето, подобно на солниците в Поморийско езеро в България.

повече >>

[ 16.12.2022 ] Зимна приказка на Поморийско езеро
Зимата вече набира сила, а Поморийско езеро приютява все по-големи числености от зимуващи видове. По време на последния мониторинг, проведен от нашите експерти, беше регистрирана и активна миграция от север, въпреки сравнително мекото време през последните дни. Понижаването на температурите, скъсяването на деня и обилните снеговалежи в северните части на континента карат хиляди пернати да предприемат дълго и изтощително пътешествие на юг, до места като Поморийско езеро, където намират храна, спокойствие и почивка.

повече >>

[ 18.10.2022 ] Международна LIFE среща за иновативни подходи в управлението на крайбрежни влажни зони
На 12 и 13 октомври 2022 г., в Бургас се проведе Международна LIFE среща за иновативни подходи в управлението на крайбрежни влажни зони. Събитието се проведе в хибриден формат и събра експерти от цяла Европа. Домакин на събитието бе проект Лагуната на живота / LIFE17 NAT/BG/000558, който е фокусиран върху поддържането на симбиозата човек-езеро в Атанасовско езеро в полза на видовете и местообитанията от европейско значение.

повече >>

[ 07.09.2022 ] Консервационна бригада „Поморийско езеро, 2022“ приключи
И тази година повече от 20 доброволци се стекоха на брега на езерото, за да помогнат за неговото опазване и възстановяване. Работата не е лека, често е свързана с тежък физически труд, пек и жега, а понякога вятър и дъжд. Но за любителите на красивата българска природа това никога не е пречка.

повече >>

[ 20.07.2022 ] Консервационна бригада "Поморийско езеро 2022" от 1-ви до 6-ти септември
Традиционната консервационна бригада на Зелени Балкани в района на Поморийско езеро и тази година ще се проведе от 1-ви до 6-ти септември. Бригадата се провежда като част от проект LIFE19 NAT/BG/000804 Живот за Поморийската лагуна (https://lifeforpomorielagoon.eu/), в който „Зелени Балкани“ си партнира с М-Поморийски солници ЕООД, Българска Фондация Биоразнообразие и биологична станция Тур дьо Валат, Франция.

повече >>

[ 08.07.2022 ] Пореден мониторинг на птиците на Поморийско езеро – гнезда, новоизлюпени малки и първи признаци за есенна миграция
По време на мониторинга имахме удоволствието да наблюдаваме малките на гривестите рибарки от колонията на изкуствения остров, изграден от доброволци на Сдружението. Малките са вече във фаза на първите пера, активно хранени и обгрижвани от своите родители и съвсем скоро ще направят първия си полет. В малко по-ранен етап от развитието си са малките на речните рибарки, чиято колония за поредна година е разположена на островчето в солника пред Музея на солта.

повече >>

[ 22.06.2022 ] Подобряване на условията за гнездене на водолюбиви птици в Поморийската лагуна
Продължава работата на Зелени Балкани по проект „Живот за Поморийската лагуна“, в който екипът ни си партнира с БФБ, Тур дьо Валат (Франция) и Поморийски солници. Проектът е насочен към подобряване на състоянието на местообитанията на лагуната, нейния хидрологичен режим и като резултат от това условията за гнездене на приоритетни видове като гривестата и речната рибарки, саблеклюна и кокилобегача, както и много други защитени видове водолюбиви птици.

повече >>

[ 30.05.2022 ] До делтата на река По – обмяна на опит и среща с природата на влажните зони на Италия
В периода 25-27 май проведохме пътуване и среща за обмяна на опит с колеги от Парк Делта на р. По, Емилия-Романя в Италия. Там екипът на проект „Живот за Поморийската лагуна“ от Зелени Балкани и БФБ се срещна с експертите на проект LIFE TRANSFER, който се реализира в Италия, Испания и Гърция. Обсъдени бяха дейностите на двата проекта, които са сходни в това, че целят опазване на приоритетния тип природно местообитание - 1150 Крайбрежни лагуни – макар и по различен начин. Докато при проекта „Живот за Поморийската лагуна“, дейностите са насочени към възстановяване на хидрологичния режим на лагуната и подобряване на условията за гнездене на типичните видове птици, в проект LIFE TRANSFER се възстановяват типичните за местообитанието макрофити, като морска рупия и морски треви.

повече >>

[ 19.01.2022 ] „За хората и природата“ – мотото на Световния ден на влажните зони – 2-ри февруари
Предстоящият 2-ри февруари ни напомня и призовава за действия, свързани с постигането на баланс и хармония с околната среда – задача, която си остава сред най-големите предизвикателства пред човечеството в последните два века. 

повече >>


prev 1 2 3 4 5 6 7 8 . . . . 21 22 23 24 25 26 27 28 next

Виж Зелени Балкани във Facebook