Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 07.09.2022 ] Консервационна бригада „Поморийско езеро, 2022“ приключи
И тази година повече от 20 доброволци се стекоха на брега на езерото, за да помогнат за неговото опазване и възстановяване. Работата не е лека, често е свързана с тежък физически труд, пек и жега, а понякога вятър и дъжд. Но за любителите на красивата българска природа това никога не е пречка.

Кой се включи?

Именно тази любов (към природата) събра на брега на езерото малки и големи, мъже и жени, с разнообразни професии, интереси и идващи тук от всички краища на страната. Като и тази година имахме международно участие - две дами, от Украйна и Русия, ни помагаха в грижите за местообитанията на солената лагуна.

Какво успяхме да свършим?

Успяхме да укрепим острова пред Музея на солта, на който традиционно вече над 15 години се разполага гнездовата колония на емблематичния за езерото вид – гривестата рибарка. С помощта на кофи и лопати, много трудолюбиви ръце, пот и труд, пренесохме над пет тона речни камъчета и тиня с мидички от дъното на лагуната, с които запълнихме ерозиралите от метеорологичните условия брегове на острова. Насипания субстрат ще повдигне нивото на острова и ще предостави отново добри гнездови условия на рибарките през следващата пролет.

На част от екипа на бригадата беше поверено изграждането на нова дървена платформа в западната част на езерото, която да приюти напролет гнездящи саблеклюни, рибарки и други желаещи. На това място вече има три изградени подобни платформи по време на предишни консервационни бригади, а редовният мониторинг на орнитофауната, който екипът ни провежда, показва, че те са изключително подходящи за целта.

Само работа или има и забавления?

Разбира се, в такава компания и работата е забавление. И все пак винаги включваме в програмата образователни презентации, обиколка на езерото за наблюдение на птици или провеждане на хидромониторинг. А понякога свободните следобеди са си просто свободни следобеди - с плаж, море и фрапе.

Благодарим за присъствието на всички участници! Природата ни има нужда от хора като вас, а ние всички имаме нужда от нея. До нови срещи!  • Доброволците Доброволците
  • Изграждане на дървената платформа Изграждане на дървената платформа
  • Изграждане на дървена платформа Изграждане на дървена платформа
  • По изгрев По изгрев

  • В началото В началото
  • Ентусиазъм Ентусиазъм
  • Отбор Отбор "Поморийско езеро 2022"Виж Зелени Балкани във Facebook