Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
Екофест „Магията на Поморийско езеро” Инициативата на Зелени Балкани Екофестивал „Магията на Поморийско езеро” стартира през август 2008г., с амбицията да се превърне в едно от най-вълнуващите традиционни мероприятия свързани с Поморийско езеро.

Първите две издания на фестивала през 2008 и 2009г. се радваха на голям интерес от страна на местната общност и гостите на гр. Поморие и региона, в края на летния туристически сезон.

Първите две издания на фестивала се осъществиха с подкрепата на Глобалния Екологичен Фонд, Световна Банка, Посолството на кралство Холандия в България, Европейската Комисия, Демократичната комисия към Посолството на САЩ в България и медийното партньорство на Радио Дарик – Бургас, Радио Джаз ФМ, ФМ Лоундж и Радио Браво.

През 2008г. фестивалът бе открит от Директорът на Световна Банка за България г-н Флориан Фихтел и г-жа Валентина Фиданова – Член на УС на СНЦ „Зелени Балкани” и инициатор на екофестивала. През 2009г. специално за откриването на екофеста в Поморие послание към гостите отправиха: Посланикът на Кралство Холандия в България - г-н Карел Ван Кестерел, Мис България 2009 – г-ца Антония Петрова, г-жа Стефка Ангелова –общински съветник, Директорът на РДГ Бургас - г-н Румен Желев, депутатът Иван Алексиев и др.

Една от основните идеи на фестивала е да създаде нов туристически продукт за района на Поморие, наблягащ на изключително богатите природни ресурси на езерото, които досега не са използвани и управлявани целенасочено за нуждите на екотуризма.

Ресурсите на езерото, които дават възможност за развитие на екотуризма и балнеотуризма са голямото биоразнообразие и лечебната кал на езерото, както и солодобивът, който е традиционен за солената лагуна на Поморие и е причина за силната връзка между местните хора и този значим от екологична гледна точка природен обект.

В тази връзка фестивалът преди всичко цели да привлече и задържи вниманието на хората върху природното богатство на езерото и нуждата то да бъде опазено и за идните поколения.

Ето защо две от най-важните и задължителни мероприятия на фестивала са наблюдението на птиците в езерото през специална техника осигурена от Зелени Балкани и традиционното фото-сафари, което дава възможност на по-запалените фотографи и природолюбители да се запознаят с някои от най-любопитните кътчета на езерото и техните обитатели.

Основната част на фестивала е концентрирана в „Изложението на открито”, което се организира на брега на езерото върху зелената площ пред Музея на солта. Изложението представя на гостите на феста някои от основните продукти на езерото – продукти от солодобива, козметични и балнео продукти, както и продукти произведени от местни овощари, медари и винопроизводители.

Сред основните изложители са също Дирекциите на природните паркове в България, дирекции на Италиански и Румънски природни паркове, опазващи значими влажни зони, както и някои от най-значимите туроператори, агенции и асоциации, предлагащи възможности за екотуризъм и екстремен туризъм в България.

Зелени Балкани благодари на всички участници до момента, сред които са: доброволците на Сдружението, Общинския съвет и Община Поморие, Музея на Солта, Гранд хотел Поморие, фирма Ален Мак, Специализираната болница за рехабилитация Поморие, солопроизводителите - Поморийски солници ЕООД и Солари 98, Галерия Теодора, Историческия музей Поморие, СНЦ Чисто море, Асоциацията на Парковете в България и дирекциите на природните паркове, Дирекцията на Парка "Делтата на По" - Италия, Морския резерват Констанца – Румъния, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Клуб по екстремни спортове „Адреналин”, туроператорите за алтернативен туризъм Spacia Wildlife и Пандеон, Балон Клуб Орли, Селище Зелено училище, Фондация Зелен Бряг, и Къща за гости Каблешково със своя щанд за напитки, музикални и танцови формации от Поморие и др.

Един от акцентите на второто издание на фестивала бяха различните екологични работилнички – от саморъчна изработка на сандали и бижута, до построяването на еко-дом от глина. На фестивала бе представена и тематичната изложба за промените в климата на Представителството на ЕК в България. Особен интерес предизвика дегустацията на лечебните свойства на поморийската кал. Вълнуващи кадри на дивата природа на Поморийско езеро бяха направени от професионални фотографи участвали във фотопленер по време на фестивала.Виж Зелени Балкани във Facebook