Новини

[02-10-2010] Нощ на прилепите - Враца

С голям интерес премина отбелязването на Европейската нощ на прилепите във Враца организирана от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”.


ПОВЕЧЕ
[29-09-2010] Нощ на прилепите в Пловдив

Дъждът не уплаши ентусиастите, които се събраха да отбележат нощта на прилепите в Пловдив! Дори обратното, лошото време направи събитието още по-атрактивно и изпълнено с много емоции.


ПОВЕЧЕ
[25-09-2010] XIV-та Европейска нощ на прилепите - София

На 25-ти септември 2010, между 14 и 20 часа в Софийския зоопарк за четиринадесети пореден път се проведе Европейска нощ на прилепите.


ПОВЕЧЕ
[22-09-2010] Прилепите и Морето. Европейска нощ на прилепите в Бургас

На фонът на морето този път не летяха чайки, а прилепи.
Големият макет на летателният апарат на странните бозайници, подмятан и издуван от силният бриз, помогна на бургаските деца да усетят съвсем истински какво е чувството да бъдеш прилеп.


ПОВЕЧЕ
[21-09-2010] Нощ на прилепите - Стара Загора Близо 200 дечица станаха "приятели на прилепите" в Нощта на прилепите в Стара Загора.

ПОВЕЧЕ
[11-09-2010] Европейска нощ на прилепите в град Русе. Брашнен червей или вкусна курабиика?

Още от вратата посетителите бяха посрещани от страшен звяр с рошава червеникава козина, разперил гигантски криле, дълги над метър и половина. Само след няколко минути, обаче ставаше ясно, че това е безобидния плодояден прилеп, живеещ в джунглите на Австралия, славещ се като най-големия прилеп на Планетата.


ПОВЕЧЕ
[12-07-2010] ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА!

Лято е. Едно топло и дъждовно лято, в което растенията избуяват, а птиците и другите животни се размножават и отглеждат поколението си. Така е и с прилепите.
“Брррр...ужас прилепи” веднага си помислиха много от вас, нали?
Така и остава без отговор въпроса, защо изпитваме такъв страх и инстинктивен ужас и отвращение от тези симпатични и толкова полезни животни.

Само през последната седмица в офиса ни се получиха три сигнала за “прилепни нашествия”, за домове “превзети от прилепи”, чиито собственици са се изнесли от домовете си и в пристъп на безсилие, звънят на всички възможни институции в България. Ето и един различен поглед върху тези ситуации, който се надяваме да ви бъде полезен в подобни случаи:


ПОВЕЧЕ
[29-06-2010] Прилеп със счупено крило, отглеждан в домашни условия шест месеца, роди бебе! След като два женски прилепа от вида ръждив вечерник (Nyctalus noctula) бяха отглеждани в продължение на 6 месеца в затворени условия, единият от тях роди малко бебе.
ПОВЕЧЕ
[25-05-2010] Честит ДЕН НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО - 22 май! Скъпи приятели, Зелени Балкани поздравяват всички, които са съпричастни на нашата мисия за опазване на биоразнообразието с неговия международен празник - 22 май!
ПОВЕЧЕ
[19-04-2010] Имат ли права прилепите?

Източник: вестник Дневник
http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/04/14/886641_imat_li_prava_prilepite/
Пещерите не трябва да се разглеждат само като място, където обградени от причудливи образувания, се снимаме за спомен. Не са и свърталища на зли духове и сили. Не може да са сцена за провеждане на масовки, митинги и концерти. Не е редно в тях да кипи производствена и стопанска дейност. Пещерите преди всичко са отделена от повърхността екосистема, в която живеят стотици видове ендемични животни, които се срещат само там и никъде другаде. Това е техният единствен дом, в който те намират покой и условия да съществуват... и така от няколкостотин хиляди години насам.


ПОВЕЧЕ
[06-03-2010] „Тайните на прилепите” бяха разкрити на ученици от клуб "Зелено Бъдеще", град Враца.

В рамките на два дена (5 и 6 март) ученици от различни училища, но обединени от желанието за знания в доброволческия клуб „Зелено Бъдеще” имаха възможност да се запознаят, както с удивителния живот на прилепите, така и да научат повече за дейностите и успехите на Коалиция „За да остане природа в България”.


ПОВЕЧЕ
[05-02-2010] Средиземноморско прилепче постъпи в Спасителния център за диви животни На 29.01.2010г. в Спасителния център за диви животни в Стара Загора постъпи средиземноморско прилепче (Pipistrellus kuhlii). Прилепчето е изпратено до Центъра от град Разград, от обезпокоени граждани, които са го намерили в града.
ПОВЕЧЕ
[15-01-2010] „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”

Ако искате да научите повече за прилепите и останалите бозайници в България, може да си поръчате забележителната книга „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”, плод от многогодишната работа на петима учени и природозащитници – Васил Попов, Николай Спасов, Теодора Иванова, Боряна Михова и Кирил Георгиев.


ПОВЕЧЕ
[07-11-2009] Първа среща на прилепарите в България

На 7.11.2009 г. в залата на Института по зоология в гр. София се проведе първата национална работа среща на прилепарите работещи в България. Срещата беше организирана по инициатива на Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей при БАН. 


ПОВЕЧЕ
[25-09-2009] Да бъдеш Бехщайнов нощник!

На 25 септември 2009 г. в София се проведе Тринадесетата европейска нощ на прилепите. Организатори бяха Центърът за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН и Форум Демокрит. За естествен декор на събитието беше избрана покритата с бръшлян и диви лози Водна кула в кв. Лозенец.


ПОВЕЧЕ
[06-09-2008] ХII-та нощ на прилепите в Софийския Зоопарк

Всяка година в повече от тридесет страни в Европа се организират “Европейски нощи на прилепите”. Инициативата традиционно се провежда в последния уикенд на август или през първия уикенд на септември и цели да запознае широката общественост с живота на прилепите, тяхното значение за човека и природата, природозащитния им статус и заплахите за техните убежища и местообитания.


ПОВЕЧЕ
[01-03-2008] Европейско признание за проучване на прилепите в Странджа В началото на 2008 година представител на Дирекцията на Природен парк “Странджа” спечели финансиране по проект за изследване на видовия състав и важните за опазването на прилепите места на територията на Парка.


ПОВЕЧЕ
[02-07-2007] Размножителна колония на средиземноворско прилепче Колонията бе намерила подслон над окачения таван на пловдвиска фирма.
ПОВЕЧЕ
[25-05-2007] Прилепите като индикатори за състоянието на околната среда – пилотен проект за мониторинг на прилепното биоразнообразие в България С обучение на 22-24 май в с. Табачка, в България стартира проектът “Мониторинг на прилепното биоразнообразие - индикатори за устойчиво развитие в Източна Европа”.ПОВЕЧЕ
[01-02-2007] Обучение за анализиране звуците на прилепите На 1 декември в офиса на Зелени Балкани - Стара Загора доброволци се обучаваха да анализират звуците на прилепите. Обучението е част от проект „Мониторинг на прилепното биоразнообразие: Индикатори за устойчиво развитие в Източна Европа”.

ПОВЕЧЕ
[10-11-2005] Доброволци на Зелени Балкани спасяват бедстващи прилепи в Пловдив В продължение на няколко дни доброволците спасиха стотици прилепи, застрашени от ремонтните дейности на мост Гержджика.
ПОВЕЧЕ
[00-00-0000] Да срещнеш съмишленици в еко училище „П. Р. Славейков”, Пловдив Вчера бяхме на гости при учениците от 3 г клас от НУ „П. Р. Славейков” и сме страшно развълнувани и не можем да ви опишем колко прекрасно се почувствахме в училището.
ПОВЕЧЕ
<< 1 2 3 4 

 
Виж Зелени Балкани във Facebook