Новини

[27-02-2012] Прилепи през зимата Суровата зима често е причина да получаваме десетки сигнали за бедстващи прилепи – намерени паднали в снега, в кишата, на тераси или случайно попаднали в домовете ни...
Какво да правим в подобни случаи? Кое е нормалното за прилепите състояние през зимата? Ето отговори на най-често задаваните от Вас въпроси:
ПОВЕЧЕ
[12-01-2012] Рекорден прелет на голям подковонос в България! Маркиран прилеп бе наблюдаван повторно 10 години след опръстеняването му.
Индивидът е бил опръстенен през 2002г. и днес е поне на 15 години!
ПОВЕЧЕ
[20-12-2011] МОСВ отказва да признае закононарушенията в Деветашката пещера. ЕК и международни организации се ангажират със случая След участието на Началника на отдел „Защитени територии“ в МОСВ, пред БНТ на 19.12.2011г. стана ясна официалната позиция на МОСВ по случая с Деветашката пещера. Министерството няма намерение да санкционира отговорните служители, твърди,че в пещерата не е имало значимо безпокойство на прилепите и няма констатирани от тях сериозни закононарушения.
ПОВЕЧЕ
[12-12-2011] Снимките на НЕПОБЕДИМИТЕ в Деветашката пещера са били истинско бедствие за защитените видове в нея! Мъртви и изтощени до смърт прилепи откриха експертите по време на проверката си в Деветашката пещера.
ПОВЕЧЕ
[30-11-2011] Приятели на прилепите от Нова Загора Прилепни рисунки и прилепни стихове подготвиха учениците от НУ Любен Каравелов - Нова Загора.
ПОВЕЧЕ
[29-11-2011] Никоя държавна институция не се ангажира да приложи Закона, по случая със снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера Въпреки всички предприети действия от природозащитниците относно нарушенията в Деветашката пещера и въпреки широкия обществен и медиен отзвук, до момента няма държавна институция, която да е предприела предвидените по законите в България мерки за прекратяване на нарушенията в обекта от Националната екологична мрежа.
ПОВЕЧЕ
[21-11-2011] Проверка в Деветашката пещера потвърди опасенията на природозащитниците Експерти потвърдиха негативното влияние за прилепите, причинено от снимките на филма „Непобедимите“ в Деветашката пещера. Това стана по време на проверка в пещерата осъществена на 16 ноември.
ПОВЕЧЕ
[11-11-2011] Стоят ли НЕПОБЕДИМИТЕ над българските закони? През изминалите дни десетки сигнали, касаещи снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера затрупаха неправителствени организации и Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН.
ПОВЕЧЕ
[10-11-2011] Нощ на прилепите в Стара Загора - 11 октомври - вторник! Поради лошото време и дъжда днес - 11ти октомври - кампанията за отбелязване на Нощта на прилепите се премества в МОЛ - Галерия.

ПОВЕЧЕ
[12-10-2011] Стара Загора отбеляза Нощта на прилепите Лошото време не успя да осуети честването на Европейската нощ на прилепите в Стара Загора. За втора поредна година Зелени Балкани и Спелеоклуб "Саламандър" към ТД "Сърнена гора" отбелязаха Нощта с информационна кампания. Събитието бе любезно “приютено” от МОЛ Галерия, благодарение на който то се осъществи, въпреки дъжда.

ПОВЕЧЕ
[11-10-2011] Европейска нощ на прилепите – 2011г. За първи път, през тази година, Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с национална кампания в десет града на България!
ПОВЕЧЕ
[11-10-2011] Нощ на прилепите в Пловдив и Поморие На 30 септември и 7 октомври 2011, съответно в Поморие и Пловдив, доброволците и екипът на Зелени Балкани организираха традиционнaтa забавно-информационна кампания - Нощ на прилепите.

ПОВЕЧЕ
[23-08-2011] 2011г. – Международна година на прилепите! “Брррр - прилепи – ужас” може би си помислиха много от вас. Но те грешат!
Прилепите са удивителни бозайници - единствените по рода си млекопитаещи, които могат да летят! Те са близо 1100 вида и са най-процъфтяващата група бозайници – близо 1/5 от всички видове от този клас.

ПОВЕЧЕ
[10-05-2011] Поставени бяха 18 дървени къщички за прилепи на Младежкия хълм в Пловдив От 7-ми до 13-ти април доброволци от Зелени Балкани и Спелеоклуб „Пълдин” се включиха в поставянето на 18 дървени къщички за прилепи на Младежкия хълм (Джендем тепе) в гр. Пловдив.
ПОВЕЧЕ
[24-01-2011] Как отбелязахме Международната година на биологичното разнообразие Не само за природозащитната общност, но и за много по-широк кръг от хора по целия свят, 2010 г. премина под мотото на годината на биологичното разнообразие, обявена за такава от Генералната асамблея на Обединените нации.


ПОВЕЧЕ
[17-01-2011] Първа по рода си животоспасяваща операция на...прилеп! На 11.01.2011г. бе извършена първата по рода си в България операция на прилеп. Истинска остеосинтеза бе направена, с цел да се спаси счупеното крило на прилепа. Операцията извърши д-р Слави Цеков и екипът на Ветеринарна клиника “Феникс” в Стара Загора, доброволни сътрудници на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.
ПОВЕЧЕ
[27-12-2010] Весела Коледа и Щастлива Нова година! Скъпи приятели и съмишленици,
Екипът на Зелени Балкани Ви пожелава весели зимни празници, успешна и здрава нова година!


ПОВЕЧЕ
[02-10-2010] Нощ на прилепите - Враца

С голям интерес премина отбелязването на Европейската нощ на прилепите във Враца организирана от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”.


ПОВЕЧЕ
[29-09-2010] Нощ на прилепите в Пловдив

Дъждът не уплаши ентусиастите, които се събраха да отбележат нощта на прилепите в Пловдив! Дори обратното, лошото време направи събитието още по-атрактивно и изпълнено с много емоции.


ПОВЕЧЕ
[25-09-2010] XIV-та Европейска нощ на прилепите - София

На 25-ти септември 2010, между 14 и 20 часа в Софийския зоопарк за четиринадесети пореден път се проведе Европейска нощ на прилепите.


ПОВЕЧЕ
[22-09-2010] Прилепите и Морето. Европейска нощ на прилепите в Бургас

На фонът на морето този път не летяха чайки, а прилепи.
Големият макет на летателният апарат на странните бозайници, подмятан и издуван от силният бриз, помогна на бургаските деца да усетят съвсем истински какво е чувството да бъдеш прилеп.


ПОВЕЧЕ
[21-09-2010] Нощ на прилепите - Стара Загора Близо 200 дечица станаха "приятели на прилепите" в Нощта на прилепите в Стара Загора.

ПОВЕЧЕ
[11-09-2010] Европейска нощ на прилепите в град Русе. Брашнен червей или вкусна курабиика?

Още от вратата посетителите бяха посрещани от страшен звяр с рошава червеникава козина, разперил гигантски криле, дълги над метър и половина. Само след няколко минути, обаче ставаше ясно, че това е безобидния плодояден прилеп, живеещ в джунглите на Австралия, славещ се като най-големия прилеп на Планетата.


ПОВЕЧЕ
[12-07-2010] ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА!

Лято е. Едно топло и дъждовно лято, в което растенията избуяват, а птиците и другите животни се размножават и отглеждат поколението си. Така е и с прилепите.
“Брррр...ужас прилепи” веднага си помислиха много от вас, нали?
Така и остава без отговор въпроса, защо изпитваме такъв страх и инстинктивен ужас и отвращение от тези симпатични и толкова полезни животни.

Само през последната седмица в офиса ни се получиха три сигнала за “прилепни нашествия”, за домове “превзети от прилепи”, чиито собственици са се изнесли от домовете си и в пристъп на безсилие, звънят на всички възможни институции в България. Ето и един различен поглед върху тези ситуации, който се надяваме да ви бъде полезен в подобни случаи:


ПОВЕЧЕ
[29-06-2010] Прилеп със счупено крило, отглеждан в домашни условия шест месеца, роди бебе! След като два женски прилепа от вида ръждив вечерник (Nyctalus noctula) бяха отглеждани в продължение на 6 месеца в затворени условия, единият от тях роди малко бебе.
ПОВЕЧЕ
[25-05-2010] Честит ДЕН НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО - 22 май! Скъпи приятели, Зелени Балкани поздравяват всички, които са съпричастни на нашата мисия за опазване на биоразнообразието с неговия международен празник - 22 май!
ПОВЕЧЕ
[19-04-2010] Имат ли права прилепите?

Източник: вестник Дневник
http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/04/14/886641_imat_li_prava_prilepite/
Пещерите не трябва да се разглеждат само като място, където обградени от причудливи образувания, се снимаме за спомен. Не са и свърталища на зли духове и сили. Не може да са сцена за провеждане на масовки, митинги и концерти. Не е редно в тях да кипи производствена и стопанска дейност. Пещерите преди всичко са отделена от повърхността екосистема, в която живеят стотици видове ендемични животни, които се срещат само там и никъде другаде. Това е техният единствен дом, в който те намират покой и условия да съществуват... и така от няколкостотин хиляди години насам.


ПОВЕЧЕ
[06-03-2010] „Тайните на прилепите” бяха разкрити на ученици от клуб "Зелено Бъдеще", град Враца.

В рамките на два дена (5 и 6 март) ученици от различни училища, но обединени от желанието за знания в доброволческия клуб „Зелено Бъдеще” имаха възможност да се запознаят, както с удивителния живот на прилепите, така и да научат повече за дейностите и успехите на Коалиция „За да остане природа в България”.


ПОВЕЧЕ
[05-02-2010] Средиземноморско прилепче постъпи в Спасителния център за диви животни На 29.01.2010г. в Спасителния център за диви животни в Стара Загора постъпи средиземноморско прилепче (Pipistrellus kuhlii). Прилепчето е изпратено до Центъра от град Разград, от обезпокоени граждани, които са го намерили в града.
ПОВЕЧЕ
[15-01-2010] „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”

Ако искате да научите повече за прилепите и останалите бозайници в България, може да си поръчате забележителната книга „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”, плод от многогодишната работа на петима учени и природозащитници – Васил Попов, Николай Спасов, Теодора Иванова, Боряна Михова и Кирил Георгиев.


ПОВЕЧЕ
[07-11-2009] Първа среща на прилепарите в България

На 7.11.2009 г. в залата на Института по зоология в гр. София се проведе първата национална работа среща на прилепарите работещи в България. Срещата беше организирана по инициатива на Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей при БАН. 


ПОВЕЧЕ
[25-09-2009] Да бъдеш Бехщайнов нощник!

На 25 септември 2009 г. в София се проведе Тринадесетата европейска нощ на прилепите. Организатори бяха Центърът за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН и Форум Демокрит. За естествен декор на събитието беше избрана покритата с бръшлян и диви лози Водна кула в кв. Лозенец.


ПОВЕЧЕ
[06-09-2008] ХII-та нощ на прилепите в Софийския Зоопарк

Всяка година в повече от тридесет страни в Европа се организират “Европейски нощи на прилепите”. Инициативата традиционно се провежда в последния уикенд на август или през първия уикенд на септември и цели да запознае широката общественост с живота на прилепите, тяхното значение за човека и природата, природозащитния им статус и заплахите за техните убежища и местообитания.


ПОВЕЧЕ
[01-03-2008] Европейско признание за проучване на прилепите в Странджа В началото на 2008 година представител на Дирекцията на Природен парк “Странджа” спечели финансиране по проект за изследване на видовия състав и важните за опазването на прилепите места на територията на Парка.


ПОВЕЧЕ
[02-07-2007] Размножителна колония на средиземноворско прилепче Колонията бе намерила подслон над окачения таван на пловдвиска фирма.
ПОВЕЧЕ
[25-05-2007] Прилепите като индикатори за състоянието на околната среда – пилотен проект за мониторинг на прилепното биоразнообразие в България С обучение на 22-24 май в с. Табачка, в България стартира проектът “Мониторинг на прилепното биоразнообразие - индикатори за устойчиво развитие в Източна Европа”.ПОВЕЧЕ
[01-02-2007] Обучение за анализиране звуците на прилепите На 1 декември в офиса на Зелени Балкани - Стара Загора доброволци се обучаваха да анализират звуците на прилепите. Обучението е част от проект „Мониторинг на прилепното биоразнообразие: Индикатори за устойчиво развитие в Източна Европа”.

ПОВЕЧЕ
[10-11-2005] Доброволци на Зелени Балкани спасяват бедстващи прилепи в Пловдив В продължение на няколко дни доброволците спасиха стотици прилепи, застрашени от ремонтните дейности на мост Гержджика.
ПОВЕЧЕ
<< 1 2 3 4 5 

 
Виж Зелени Балкани във Facebook