Новини

[13-10-2018] България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!
Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.

В честването ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); ; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Регионален Природонаучен Музей – Пловдив; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“; къщата на арх. Димов - Стара Загора; Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново, Гимназия по туризам "Д-р.Васил Берон", Велико Търново
 
Събития
Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.
 
Повече за инициативата
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.
 
ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

В БЛАГОЕВГРАД (26 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи, които ще се състоят от 15:00 ч в РИМ – Благоевград.
Лица за контакти: Тоня Тодорова (РИМ - Благоевград) - моб. тел. 0877554458, Владимир Милушев (БФБ) – моб. тел. 0898700961.

Във ВРАЦА (27 септември) събитието ще се проведе в Природозащитен Център „Натура” от 18:30 ч. и се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета.
Лице за контакт: Оля Генова – ДПП „Врачански Балкан“, моб. тел. 0885367784.

В СЛИВЕН (29 септември) Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата от 11:00 ч. в сградата на Дирекцията на парка, където ще разказват интересни истории за прилепи, а децата ще имат възможност да участват в рисувателни ателиета.
Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В СТАРА ЗАГОРА (2 октомври) Зелени Балкани очакват гостите си от 15:00 ч в къщата на арх. Димов, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.
Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В БУРГАС (04 октомври) – Българска Фондация Биоразнообразие, СК „Непиаст“ и Зелени Балкани организират от 18:00 ч в зала Георги Баев на Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.
Лице за контакти: Станимира Делева – Зелени Балкани, моб. тел. 0883490378; Радостина Ценова – Българска фондация „Биоразнообразие“ – 0896798908.

В ПОМОРИЕ (05 октомври) Зелени Балкани ще представят прилепна презентация от 13 ч. в Посетителски център „Поморийско езеро”, а по-рано ще отбележим празника и с ученици от клуба „Млад пътешественик”.
Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В СОФИЯ (05 и 14 октомври) - Информационната кампания ще се отбележи на 5ти октомври в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от 17 ч. с работилница за къщички и презентация за прилепите. Второто събитие ще се проведе на 14ти октомври в Зоологическата градина от 13:30 ч. Организаторите са подготвили презентация, а по-късно изследователи на прилепи ще покажат техниките, чрез които проучват крилатите бозайници.
Лице за контакт: Ния Тошкова - Национален Природонаучен Музей, София и Фондация наука за природата - моб. тел. 0894069084.

В РУСЕ (05 октомври) нощта на прилепите ще се отбележи от 17 ч. в Регионален Исторически Музей (РИМ) - Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за изработване на домино, макети от глина, игра в тунела, изрисуване на лица и други образователни игри, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор и "следене на прилепи".
Лице за контакт: Красимир Киров - РИМ Русе - моб. тел. 0889518918.

В ПЛОВДИВ (06 октомври) събитието ще се проведе съвместно от Регионален Природонаучен Музей - Пловдив, СК „Пълдин” и Зелени Балкани от 17 ч в музея и Дондуковата градина отзад. Нощта на прилепите ще започне с научно-популярна презентация в природонаучния музей, а по-късно в градинката зад музея ще се вихрят рисувателни ателиета, игри и подслушване на прилепите.
Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ПЛЕВЕН (10 октомври) – РИМ-Плевен и Зелени Балкани ще организират съвместно от 13 ч. в музея прилепни занимания.
Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

Във ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 13 октомври) – Пещерен клуб „Дервент”, Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ по традиция ще провокират децата с различни занимания за Нощта на прилепите.
Във Велико Търново – програмата на 10ти от 17:30 ч. в ПГпо туризъм "Д-р Васил Берон" ще бъде: рисунки, изработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат представени презентации за прилепите в България и по света и ще се проведе разговор на тема "Нашите тихи съседи". На финала всеки участващ ще има възможност да "полети като прилеп" по алпийски тролей.
В с. Мусина на 13ти октомври от 10:30 ч мероприятието ще се проведе пред Мусинската пещера.
Лице за контакт: Евгени Коев (ПК „Дервент“) – моб. тел. 0889710188

В ЛОВЕЧ (11 октомври) – Зелени Балкани и община Ловеч ще организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи от 13 ч. в Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“.
Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.Включете се и Вие в отбелязването на информационната кампания - Нощ на прилепите 2018! 
 
 
Виж Зелени Балкани във Facebook