Новини

[04-10-2018] Международна нощ на прилепите в Стара Загора се проведе в Къщата на Архитекта
Международната нощ на прилепите в Стара Загора се проведе на 02 октомври, като това бе едно от тринайсетте събития, планирани в различни градове на България.

Организирана бе от Зелени Балкани, в партньорство със Спелео клуб Саламандър – Стара Загора и Къщата на арх. Димов, които бяха любезни домакини на събитието.

Атракцията на събитието беше импровизираната пещера – подземният етаж на Къщата, който с малко декорация се превърна в типично прилепно местообитание и сцена за нашата прилепна презентация. Спелео клуб Саламандър предоставиха изложба на фотографии от международния фотоконкурс „Пещерите и ние“. Фотографиите са направени в едни от най-атрактивните пещери по света, които ни помогнаха да обясним на децата как изглежда подземният дом на прилепите и в какво се изразява работата на спелеолозите, изследващи прилепите.

В двора на Къщата, който е чудесно място за игри, направихме работилничка със различни творчески занимания, и викторини, свързани с прилепите. Всички деца получиха като подарък книжката „Приключенията на прилепа Дарки“.


Допълнителна информация:
Натура 2000

Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.Дейността е част от Проект  „Диви съседи“ – опазване на редките видове, обитаващи сградите в Стара Загора“, финансиран по програма „Ти и Лидл за по-добър живот“.
       
 
Виж Зелени Балкани във Facebook