Новини

[06-10-2018] Нощ на прилепите в Пловдив За поредна година отбелязахме Нощта на прилепите и в Пловдив.

Мероприятието започна в 17 ч. в природонаучния музей и както предполагахме, музеят се оказа тесен за феновете на прилепите. Ето защо там проведохме паралелно презентация с интересни факти за прилепите за по-големите и четене на тъмно на детската книжка за Дарки.

След това се преместихме в Дондуковата градина зад музея, където децата имаха възможност да се включат в разнообразни дейности: изработване на оригами, плетене пещернячески възли и да научат техниката за катерене по въжета, използвани от пещерняците.

Не минахме и без традиционните: изложба с фотографии на прилепите, банери с информация за тях и прилепни сладки.

Накрая понеже всички посетители бяха търпеливи, на свечеряване прилепите полетяха из дърветата в парка и ние успяхме да ги подслушаме с помощта на детектора, който улавя ултразвуци и ги превръща чуваеми за нас!

Благодарим на малките и големи любопитни посетители, на доброволците на Зелени Балкани, на домакините – Регионален Природонаучен Музей – Пловдив и на пещерняците от СК „Пълдин” и ПК „Черни връх”

Очакваме ви догодина отново :)

P.S. Повече снимки може да намерите на страницата ни във фейсбук.

За допълнителна информация:
Анелия Павлова - Координатор - тел.0899269576
e-mail: apavlova@greenbalkans.org


Допълнителна информация:
Натура 2000

Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


Информационната кампания "Нощ на прилепите" в гр. Пловдив се осъществява по проект:

 
Виж Зелени Балкани във Facebook