Новини

[06-10-2019] Нощ на прилепите в Пловдив
В първата събота на октомври (05.10.2019) отбелязахме нощта на прилепите в градската градина в Пловдив. Информационната кампания за важното значение на прилепите се организира от Зелени Балкани, Академия КИТ с арт ателие и творчетсва; Регионален Природонаучен Музей - Пловдив с презентация за прилепите; Спелео Клуб "Пълдин" с показно връзване на пещерни възли; Дирекция Екология към община Пловдив със забавна викторина с награди. Всеки минувач имаше възможност да се запознае с красивите фотографии на прилепите, както и с банери с информация в централната част на градината до Виенския павилион. Кирина разказа за тазгодишната си среща с прилепите в климатика и как те всъщност никак не са страшни. Освен наградите за всички присъстващи имаше и прилепни сладки, а когато вече притъмняваше прилепите излетяха от хралупите на дърветата в градската градина и ние имахме възможността да ги подслушваме с ултразвуков детектор.


Благодарим на всички доброволци, които се включиха в организацията и провеждането на събитията – Мина, Иво, Марти, Лъчко, Елица, Станимира, Ангел, Живко и всички, които помогнаха на място!
Благодарим на София Армейкова, която безвъзмезно изработи прилепни крила, за да може всеки да се почувства като истински прилеп :)
Благодарим и на Светлозара от Регионалния природонаучен музей, която заедно със Станимира разказаха за прилепите в Борнео.
Благодарим на Кристина от Академия КИТ, която беше отговорник на арт ателието
Благодарим и на Иван, който се включи да заснеме професионално част от събитието- така че може да видите още хубави снимки тук и едно кратко видео!

Всички снимки може да разгледате в албумчето ни във фейсбук!

Благодарим на всички приятели, които уважиха празника на прилепите!

Поздрави от
Деница, Поли и Анелка

 
За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. - 0882508721


Допълнителна информация:
Всички прилепи в България за защитени от Закона за Биологичното разнообразие. Освен това 13 от тях попадат в списъка с видовете за опазване в екологичната мрежа Натура 2000. Основната цел на Директивата за Хабитатите е „да гарантира по-нататъшното съществуване или евентуалното възстановяване до благоприятен консервационен статус на тези типове природни местообитания на видовете в техния естествен район на разпространение“.Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe.

 
 
Виж Зелени Балкани във Facebook