Новини

[07-10-2019] Нощ на прилепите в читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985", гр. Бургас
Целият екип на Зелени Балкани се радва, че може да сподели преживяванията от Нощта на прилепите, организирана от читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" гр. Бургас, учениците от СУ „Петко Росен" и експерти от ПП "Странджа" . Предаваме дословно преживяванията им:

Читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1985", Дирекцията на Природен парк „Странджа", и четвъртокласниците от иновативните паралелки на СУ „Петко Росен" отбелязахме на 4 октомври Международната нощ на прилепите.
Директорът на ПП „Странджа" инж. Румяна Цвяткова запозна учениците от 5-те паралелки, с важното значение на прилепите. Разказа за видовото разнообразие, местообитание и важността на прилепите, както и уникалния им начин на живот. Също така научиха, че те са единствените летящи бозайници. Широко разпространено е твърдението, че прилепите не виждат и нямат очи. Напротив, имат, но много по-добре се ориентират чрез ехолокация  Прилепите използват ултразвуци, които ние, хората не чуваме, за да търсят храна или да общуват помежду си. Децата разбраха, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни, симпатични и много полезни. Тези в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко прилепче може да изяде 1000 комара на вечер.

След презентацията учениците от всяка паралелка чрез игра влязоха в ролята на прилепи и насекоми и получиха от дирекцията маски на прилепи и образователни материали за тези тайнствени животни.

Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985" благодари на Екипът на Дирекция на ПП „Странджа" за отзивчивостта, всеотдайността и интересно поднесената информация, на IV а клас със класен р-л г-жа Михалева, IV б – с г-жа Георгиева, IV в – с г-жа Стоянова, IV г – с г-жа Петрова и IV д – с г-жа Божанова от СУ „Петко Росен" за участието им в своеобразния час по „Човекът и природата".
  
За контакти:
Веселина Николова - тел. 0895 506 219; и-мейл: chitalishte_km@abv.bg
Секретар на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1985" гр. Бургас, к-с "Меден рудник" бл. 25 партер


Напомняме, че всеки все още може да се включите в Нощта на прилепите на 10-ти октомври, организирана в Морското казино в Бургас от Зелени Балкани, Българска Фондация Биоразнообразие и Спелео клуб Непиаст. Надяваме се, учениците от СУ Петко Росен" също да се включат, за да ни помогнат в споделянето на знания за прилепите :) . Повече информация тук


Допълнителна информация:
В страната се срещат 33 от всички 35 вида прилепи, познати в Европа, което нарежда България на второ място в континента по отношение на видовото разнообразие. Две трети от тях – 22 вида обитават територията на ПП „Странджа". Всички те са редки и защитени видове, с голямо природозащитно значение.Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe.

Споделено от екипа на проекта:

 
 
Виж Зелени Балкани във Facebook