Новини

[12-10-2019] Ученици от Поморие отбелязаха Нощ на прилепите
В петък отбелязахме Нощта на прилепите в СОУ „Иван Вазов”, гр. Поморие.

Благодарение на госпожа Антонина Ичкова, преподавател по биология, екип на Зелени Балкани запозна учениците от 5-ти и 6-ти клас с важното значение на прилепите. Ани и Поли от Зелени Балкани представиха кратка презентация с интересни факти за прилепите - как се ориентират в тъмното, с какво се хранят и дори как пият вода. Споменаха и за прилепите, които често навестяват Поморийско езеро, което е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Накрая имаше и въпроси, за да се проверят знанията на учениците. Разбира се, за всеки верен отговор имаше и награди- детската книжка приключенията на прилепа Дарки. 

Благодарим за гостоприемството на ръководството на СОУ „Иван Вазов”

Повече снимки може да видите в албума ни във фейсбук.

За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. - 0882508721


Допълнителна информация:
Натура 2000

Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.​Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe.

  
Виж Зелени Балкани във Facebook