Новини

[14-10-2019] И Природен парк „Шуменско плато“ се включиха в Международната нощ на прилепите
Тази година Информационната кампания за отбелязване на Международната нощ на прилепите обхвана цялата страна. Освен организираните събития в 10 града, в инициативата се включвиха и редица институции от други населени места. Като Дирекцията на ПП „Шуменско плато“, които са отбелязали събитието с наблюдение на прилепи в пещера „Бисерна“ на 4 октомври.

Организатор на събитието е Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ и в него участваха деца от „Зелените патрули“ към СУ „Панайот Волов“, гр. Шумен. Пред над 20 ученици експерти от Дирекцията и от Североизточното държавно предприятие представиха летящите бозайници, начина им на живот и ползите за човека в борбата с вредителите. Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни. „Зелените патрули“ бяха запознати с начините за опазване на тези защитени видове и това, които всеки може да направи за да се запазят. Показан беше образователен филм, който представя прилепите, обитаващи  Шуменското плато и влязоха в ролята на летящите бозайници с играта „Прилепи и пеперуди“. Децата преминаха по пешеходния маршрут до пещера „Бисерна“, където на живо наблюдаваха прилепите в естественото им местообитание.

За контакти:
ДПП "Шуменско плато", тел.: 054/ 800-765 ; е-mail: office@shumenskoplato.bgДопълнителна информация:
В пещера „Бисерна“ се срещат 14 вида прилепи и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Пещерата отваря през месеците април и май, когато прилепите се събудят от зимен сън. През летните месеци достъпът е забранен тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки. След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими, поради което пещера „Бисерна“ отново е затворена за туристи.

В България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни и защитени от Закона за биологичното разнообразие.Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe.

Споделено от екипа на проект:
 
Виж Зелени Балкани във Facebook