Новини

[01-09-2020] 24-та Международна нощ на прилепите
Информационната кампания Нощ на прилепите в България ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.

В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Русе/Екомузей с аквариум и Туристическо дружество "Приста"; Община Ловеч; Регионално Исторически музей Плевен, Международен младежки център Стара Загора, къща музей Гео Милев - гр. Стара Загора; ДПП "Врачански Балкан", ДПП "Сините камъни", пещерняци, алпинисти и доброволци.

Събития

Презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.
Тази година кампанията ще бъде насочена и към въпросът с разпространението на COVID-19 от прилепи.

Може да прочетете становището на EUROBATS по темата ТУК.
 
Повече за инициативата

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция J ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.
 
ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

ПОМОРИЕ (25 септември) – Посетителския център на Поморисйко езеро ще бъде домакин на Нощта на прилепите, която ще се проведе от 11 до 16 ч. Всеки дошъл, ще има възможност да научни интересни факти за прилепите, чрез специално подготвена преентация. Събитието във фейсбук.
За контакти: Анелия Павлова - Зелени Балкани, моб. тел. 0899269576

СТАРА ЗАГОРА (25 септември) – Зелени Балкани и къща музей "Гео Милев". Този път "прилепите" ще летят из двора на къщата музей "Гео Милев" в Стара Загора от 17:00 часа до 21:00 часа. Детектор за прилепи, прилепна изложба, арт ателиета, игри и още. Събитието във фейсбук.
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

БУРГАС (26 септември) – Българска фондация биоразнообразие и Зелени Балкани организират Нощ на прилепите в Бургас.  Ще бъдем участници в Еразъм фестивала и ще се срещнем от 16 до 20 ч. Ще направим показно как проучваме прилепите с прилепни мрежи, използваме пешерни каски и подслушваме с детектори  прилепите. Ще представим прилепна изложба, а всеки може да участва и в арт ателиета, игри и още. Събитието във фейсбук.
За контакти: Радостина Ценова - БФБ, моб. тел. 0888508502; Анелия Павлова - Зелени Балкани, моб. тел. 0899269576

ВРАЦА (1 октомври) - Зелени Балкани и ДПП "Врачански Балкан" в сградата на Природозащитен център "Натура". Детектор за прилепи, прилепна изложба, арт ателиета, игри и още изненади.
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
ДПП "Врачански Балкан" - моб. тел.: 0888866529.


РУСЕ (8 октомври) – Лапидариум при Исторически музей/Екомузей с аквариум - Регионален исторически музей с участието на пещерняците от Туристическо дружество "Приста"
Красимир Киров – РИМ Русе - моб. тел. 0889518918.

СЛИВЕН (15 октомври) - Зелени Балкани и ДПП "Сините камъни" гр. Сливен - 15:00 часа пред сградата на ДПП "Сините камъни". Изложба за прилепите, презентация, филм за прилепите и арт ателиета.
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
ДПП "Сините камъни" - Ирина Петрова - 0884853858.


ВАРНА (17 октомври) - Катрин Димитрова, Калояна Косева и Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) организират Нощта на прилепите във Варна. Мястото е Мол Варна, ет. 4 (срещу книжарници Orange) от 13:00 -19:00 ч. Ще има презентация, арт работилнички за оригами прилепи, прилепи от глина, прилепски рисунки, игри и викторини. Заповядайте!
Повече информация и на фейсбук събитието ТУК.
За контакти: Катрин Димитрова - 0878 27 29 55; Калояна Косева - 0884 60 13 46

ЛОВЕЧ (21 октомври) - Зелени Балкани и Община Ловеч - Подробности скоро!
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
Пламен Йотов - Община Ловеч, моб. тел.: 0884332394


ПЛЕВЕН (22 октомври) - Зелени Балкани и Регионален Исторически музей Плевен в сградата на музея. Подробности скоро!
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
Румянка Балева - РИМ Плевен - моб. тел. 0879822161.


ПЛОВДИВ (23 октомври) - Зелени Балкани ще отбележат Нощта на прилепите в Пловдив в края на октомври. Подробности за място и час - вижте тук.
За контакти: Полина Христова - моб. тел. 0882508721

БЛАГОЕВГРАД – (27 октомври) – Регионален Исторически Музей (РИМ) – Благоевград. Подробности скоро!
За контакти: Тоня Тодорова (РИМ - Благоевград) – моб. тел. 0877554458

ВЕЛИКО ТЪРНОВО (6 септември) –  Ученически спелеоклуб при Професионална гимназия по туризъм "Д-р В. Берон" и Пещерен клуб "Дервент" В. Търново ще отбележат събитието чрез информационно-образователни дейности, рисуване на балони, прилепни маски, викторина с награди. Място – Скаутски лагер "Негованка" с. Ново Село, общ. В.Търново – намира се на границата на най-новата обявена защитена територия в област Велико Търново – "Средно поречие на река Негованка" -  значим карстов район и важно за живота на прилепите място.  
• Втора половина на октомври – с. Ново село – прожекция за прилепите. Подробности скоро!
За контакти: Евгени  Коев – моб. тел. 0889710188

СОФИЯ – средата на октомври
За контакти: Ния Тошкова - Национален Природонаучен Музей, София и Фондация наука за природата - моб. тел. 0894069084

 

Включете се и Вие в отбелязването на информационната кампания - Нощ на прилепите 2020! В специализирания сайт за прилепите може да намерите информация как сами да организирате празника в училище или с приятели!
Следете и фейсбук събитията!

Благодарим на EUROBATS за предоставените информационни материали, разпределени сред участниците от различните населени места.


Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


Информационните дейности са част от проект:
 
Виж Зелени Балкани във Facebook