Новини

[08-08-2020] Творчески конкурс, посветен на прилепите
Творчески конкурс, посветен на прилепите

Рисувай, пиши, твори…  Участвай!
  
Здравейте, млади творци! Този конкурс е за Вас, за да възбуди любопитството Ви към прилепите и да откриете един нов, вълнуващ свят, изпълнен с непознати създания.

За жалост в повечето случаи сме си изградили погрешна представа за тях. Прилепите са тайнствени и непознати създания, които винаги са вълнували и вдъхновявали хората. Най-важните места за опазване на прилепите (стари гори, ливади, реки) се опазват в най-голямата в света екологична мрежа Натура 2000. Покажете ни  красотата на прилепите и техните местообитания, като участвате в конкурса.

Очакваме вашите вдъхновения, идеи, пресъздаващи света на прилепите. Създайте своя художествена творба – картина (рисунка), пластика (макет от хартия, метал, текстил, пластмаса, рециклирани материали и др.), литературен текст (проза или стих) или дигитален продукт (видео).


Условия за участие - категории творби и възрастова група.


Категории:
Рисунка - формат по избор;

Пластика - тип макет, изработен от хартия, метал, текстил, пластмаса, рециклирани материали и др.;

Литературна творба - стихотворение или проза (максимум 2 страници формат А4)

Дигитално изкуство – кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.


Възрастова група:
1-ва група - участници на възраст между 7 и 13 години.
2-ра група - участници на възраст между 14 и 18 години.

Всеки може да участва с до 3 творби във всяка категория.Изпратете ни творбите си до 21 септември 2020 г. на адрес в гр. Стара Загора, ул.“Стара планина“ № 9 или officesz@greenbalkans.org

!!!Не забравяйте да запишете двете си имена, години, адрес и телефонен номер за връзка.
Онези от Вас, които изпращат творбите си по мейл - очаквайте потвърждение от нас, само така ще сте сигурни, че сме ги получили :)

РЕЗУЛТАТИТЕ от конкурса ще обявим на 5-ти октомври (по случай световния ден на животните, който се отбелязва предходния ден). 
Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав:
  1. Милена Радева – родена в София. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд. Още в студентските си години е увлечена по илюстрацията на детски книги и се насочва в разработването на авторски проекти. Започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Илюстратор на над 150 книги в цял свят и автор на картинната книга - „Приятели“. Оценител в категорията "рисунка".
     
  2. Илия Бояров – скулптор. Илия Бояров е роден през 1987 г. в София. Завършва НГПИ “Св. Лука” спец. “Метал”, а след това спец. “Метал” в Националната художествена Академия. Работи с клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на Художествените галерии в София, Велико Търново и Ахтопол и редица частни колекции. Оценител в категория "пластика".
     
  3. Петя Кокудева – е българска детска писателка и пътешественичка. Завършила е телевизионна журналистика в Софийски университет “Св. Св. Климент Охридски”, а след това - магистратура по литература и творческо писане. Вълнува се предимно от поезия и къси жанрови форми, както и от детска илюстрация. Страстен колекционер е на картинни книги от цял цвят. От години живее в София и работи като копирайтър. Дебютната й книга “Лулу - детски стихотворения за възрастни” (изд. Жанет-45, 2011) печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература “Южна пролет” и досега има над 4 преиздания. През 2014 г. излиза втората й книга - “Малки същества”, номинирана за две национални награди. През 2016 излиза третата й книга - “Питанки. През пролетта на 2018 се появява последната й засега книга, в две части - “Лупо и Тумба”, която съдържа кратки, абсурдистични разговори между две животни - енот и куче.
     
  4. Юлиян Муравеев – собственик на УЕБРИКС СТУДИО. Уебрикс предлага пълна гама от уеб услуги на български и чуждестранни клиенти – създаване на уеб сайтове, онлайн магазини, специализиран уеб базиран софтуер. Оценител в категория "дигитално изкуство".
 
Всички участници ще получат грамота за участие, а отличилите се в съответната възрастова група и категория ще получат следните награди:

За 1-во място – Тениска с прилеп, канче и бъфче, информационни материали
За 2-ро място – Канче и бъфче на Зелени Балкани, информационни материали
За 3-то място – Канче на Зелени Балкани, информационни материали

Победителите ще бъдат поканени да участват в нощите на прилепите.

Всички творби ще бъдат публикувани в сайта на организацията, на сайта на проект Натура 2000 в България - Нови Хоризонти и на фейсбук страницата на Зелени Балкани. Ще бъдат показани по време на кампанията „Нощ на прилепите“ в България в над 10 града. Най-добрите дигитални творби ще бъдат излъчвани на стената на Държавна опера - гр. Стара Загора с помощта на проектор. Конкурсът и наградените творби ще бъдат популяризирани от медийните партньори на проекта – Дарик радио, Хоби Тв и Икономедиа.

Извън конкурсната част каним и професионални творци, вдъхновени от тайнствения свят на прилепите да участват в тази инициатива, като създадат свои собствени творби, в своя стил и жанр и ни подкрепят като ги предоставят за нуждите ни на информационните ни кампании за прилепите. Така ще разширим „своята прилепна общност“  и ще спомогнем ЗАЕДНО за опазването им.
 
Пожелаваме успех и вдъхновение на всички участници и горим от нетърпение да видим творбите ВИ!


За контакти:
Поля Русева – специалист коминикации
Моб. тел.: 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org

Анелия Павлова – Координатор на проекта
Моб. тел.: 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org
 

 
Виж Зелени Балкани във Facebook