Новини

[26-09-2020] ​Прилепни изненади в Нощта на прилепите в Стара Загора
Прилепи, прилепи, прилепи!

Ето как премина Нощта на прилепите в Стара Загора.

Ние от Зелени Балкани се бяхме погрижили за разнообразната програма на тазгодишната Нощ на прилепите в Стара Загора. Както винаги бяхме подготвили арт ателиета за малки и големи, а за любопитните гости имаше филм за прилепите и интересна презентация.

За радост на децата направихме „четене на тъмно“ на нашата книжка за приключенията на Прилепа Дарки, а в допълнение всички гости получиха сладка изненада – прилепни сладки с мед!

В празника се включиха и нашите приятели от Международен младежки център – Стара Загора, които бяха начело на ателието за рисуване на прилепни лица, а нашите доброволци Стоян и Ралица бяха в къта за алпинисти, където всяко хлапе можеше да се качи на дърво с истинска алпийска техника.

Домакините от Къща музей "Гео Милев" щедро предоставиха своя двор за забавления и игри, а в залата на музея гледахме интересни филми.

След залез извадихме нашия ултразвуков детектор и заедно с децата подслушвахме прилепите в двора на музея.

Всички родители бяха не по-малко любопитни и научиха нови факти за нашите диви съседи - прилепите и екологичната мрежа, която ги защитава - Натура 2000.

Благодарим на домакините от Къща музей "Гео Милев" за гостоприемството и помощта!

Благодарим сърдечно на всички доброволци, които се включиха в празника, както и на всички неуморни родители, които доведоха своите деца заедно да отбележим Международната нощ на прилепите!Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Контакти:
Поля Русева - Зелени Балкани
моб. тел: 0894059156, имейл: ptoncheva@greenbalkans.org


Допълнителна информация:

За прилепите:
В България се срещат 33 вида прилепи, всички са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а техните убежища са защитени в рамките на екологичната мрежа Натура 2000.

За Натура 2000:
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“
 
Виж Зелени Балкани във Facebook