Новини

[27-09-2020] Прилепни „нощи“ в Поморие и Бургас
Екип на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ отбеляза събитието в Посетителски център „Поморийско езеро“ заедно с ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Иван Вазов“ гр. Поморие.

Учениците от 4 до 7 клас и техните ръководители се запознаха с прилепното богатство на България, защо не са страшни прилепите и колко е важно да ги опазваме от представената прилепна презентация. В допълнение прилепна изложба беше експонирана в Посетителския център, а накрая учениците сe разнообразиха с прилепни рисунки. И тъй като все пак бяхме на брега на Поморийско езеро, не пропуснахме да се възползваме и да наблюдаваме ято от около 60 розови фламинги, почиващи на големия изкуствен остров, изграден като част от консервационните дейности на Зелени Балкани за подпомагане на птиците в езерото.

В съботния ден събитието се премести в Морската градина на Бургас. Заедно с Българска Фондация Боразнообразие, както всяка година, отбелязахме прилепната нощ. Прилепна изложба, прилепни криле и арт ателие привличаха минувачите. По здрач, разбира се, проследихме вече излезлите да се хранят прилепи и ги подслушахме със специалния детектор за прилепи.
Ученици от различни училища от Бургас, които бяха участници в Европейския ден на езиците, се запознаха с важното значение на прилепите.
Боряна от 8 клас на Френската гимназия беше подготвила специален постер с интересни факти за прилепите.

Повече снимки ТУК.

Благодарим на ръководителите г-жа Христина Райкова от ОУ "Христо Ботев" и г-жа Лидия Пенова от СУ "Иван Вазов" за инициативността и отбелязването на редица важни екологични дати, заедно с екипа на Зелени Балкани.

Благодарим на всички, които се включиха и за 24-ти пореден път станаха част от Нощта на прилепите в България.

Прилепи
В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).

За допълнителна информация:
Анелия Павлова – Координатор – Моб. тел.: 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org

Радостина Ценова - Българска Фондация Биоразнообразие, Моб. тел. 0888508502

Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“

 
Виж Зелени Балкани във Facebook