Новини

[13-10-2020] Предстои Нощ на прилепите в Пловдив
Дългоочакваната нощ на прилепите в Пловдив ще се проведе на 23-ти октомври (петък) от 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина при Виенския павилион.

Към организаторите от Зелени Балкани се присъединяват и Дирекция "Екология и УО" към община Пловдив с директора на дирекцията г-жа Вяра Колева, приятелите от Пещерен клуб „Джендема”- Пловдив, които ще демонстрират техника, при проучване на пещерите, Спелео Клуб "Пълдин" - с презентация за прилепите и пещерите. Събитието е подкрепено от Регионална Инспекция по Околна среда и води - Пловдив.

Програмата тази година стартира в 16 ч с представяне на изложба за прилепите, паралелно ще има арт ателие за по-малките, а за по-големите – Крум Сираков и Димитър Кунев  от ПК "Джендема" ще направят демонстрация на екипировка и техника за проучване на пещери.

В 16:30 ч. ще проведем четене на детската книжка за Приключенията на прилепчето Дарки, а в 17:30 ч. – презентация с интересни факти за прилепите и екологичната мрежа Натура 2000.
В 18:00 ч Александър Стоев от Спелео клуб "Пълдин" ще представи презентация за връзката на прилепите и пещерите.
Тези, които са търпеливи и дочакат залез слънце, към 18:15 ч. ще включим ултразвуковия детектор и ако времето е подходящо, ще имаме възможност да подслушваме и прилепите, обитаващи в градската градина.

Прилепи
В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.
 
Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).
 
За допълнителна информация:
Полина Христова  - Специалист комуникации -  моб. тел. 0882508721, e-mail: phristova@greenbalkans.org
Анелия Павлова - Координатор - моб. тел.: 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org

 
Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“

 
Виж Зелени Балкани във Facebook