Новини

[16-10-2020] ​Нощта на прилепите в Сливен
На 15 октомври бяхме в Сливен, където заедно с нашите колеги от Дирекцията на природен парк „Сините камъни“ посрещнахме над 50 деца от целия град, за да им разкажем повече за тайния живот на прилепите. Към празника се присъединиха и наши колеги от Регионалната дирекция по горите - Сливен, с които активно работим.

С артистични ателиета, филм и презентация за прилепите, младите природолюбители и техните родители и учители научиха повече за тези интересни и тайнствени животни. И тъй като Природен парк „Сините камъни“ е дом на 12 вида прилепи, защитени в рамките на мрежата Натура 2000, разказахме на всички как ги проучваме и определяме и какво се прави за тяхната защита. А малките любители на прилепите ни разказаха за техните срещи с някои от тайнствените ни диви съседи.

На следващия ден отбелязванията продължиха, като колегите ни от дирекцията на парка посрещнаха още 60 деца, на които разказаха за прилепите, нашите полезни помощници в борбата с насекомите и как да ги пазим ние, хората.

Природен парк „Сините камъни“ е дом на над 80 различни растителни и животински вида, защитени от най-голямата екологична мрежа в света - Натура 2000. Прилепите са малка част от природното многообразие, за опазването на което се полагат много усилия, за да могат децата, заедно с техните семейства да се наслаждават на родната природа.

Изказваме благодарности на колегите от ДПП "Сините камъни", които не само бяха домакини на празника, но и активно се включиха в дейностите ни, както и на колегите от РДГ-Сливен, че уважиха нашето събитие.

Благодарности и на всички родители, учители и любопитни деца, които споделиха с нас празника и заедно научихме повече за едни от най-ценните видове - прилепите.

За допълнителна информация:
Поля Русева - Специалист комуникации -  моб. тел. 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org


Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.
 

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).
 

Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“
 
Виж Зелени Балкани във Facebook