Новини

[23-10-2020] Зелени Балкани отбеляза Нощта на прилепите в Ловеч
За поредна година Зелени Балкани, заедно с община Ловеч отбелязаха Международната нощ на прилепите. Малки и големи фенове на прилепите се събраха пред сградата на 
Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.", където бяхме подготвили ателиета, рисуване на маски и тениски, прилепно оригами и други изненади. Всички научиха интересни и любопитни факти за нашите нощни съседи. За любознателните гости бяхме разпънали нашата прилепна изложба с някои от най-интересните снимки и факти за прилепите. 

Домакините бяха подготвили и екран, за да можем да прожектираме кратко филмче за прилепите в България, след което проверихме какви прилепи има в центъра на града с нашия ултразвуков детектор.

Разбира се, деца и възрастни ни разказаха за техните срещи с любопитните нощни създания в града, или в намиращата се близо до тях Деветашка пещера. Пещерата и нейните обитатели са част ЗЗ „Деветашко плато“, включена в европейската мрежа Натура 2000. Зоната защитава 17 вида бозайници, от които 11 прилепи, 7 вида земноводни и влечуги, 3 вида риби и 8 вида безгръбначни. В рамките ѝ се срещат 16 различни типа природни местообитания.


Повече за Нощта на прилепите:

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.


Благодарим на домакините от община Ловеч за прекрасната организация и за оказаната помощ.

Благодарим и на всички големи и малки природолюбители, които въпреки хладното време се включиха в нашата инициатива и заедно отбелязахме Международната нощ на прилепите в Ловеч.


Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
Поля Русева - Специалист комуникации -  моб. тел. 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org


Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“
 
Виж Зелени Балкани във Facebook