Новини

[24-10-2020] Приключи Нощта на прилепите в Пловдив
В петък в градската градина в Пловдив, въпреки ограничаващите условия, информационната кампания бе посетена от най-големите фенове на прилепите.

Тази година към организаторите Зелени Балкани се присъединиха и Дирекция "Екология и Управление на отпадъците”, община Пловдив, представлявана от директора на Дирекцията г-жа Вяра Колева, колежката  ни - Милослава Михайлова, която е ПР на Регионална Инспекция по околна среда и води – Пловдив, Ивайло Илиев от Басейнова Дирекция  - Източнобеломорски район, приятелите от Пещерен клуб „Джендема”- Пловдив, които демонстрираха техника при проучване на пещерите, Спелео Клуб "Пълдин" - с презентация за прилепите и пещерите.

Официален старт на информационната кампания дадохме в 16 часа, като всеки от съорганизаторите сподели и насърчи аудиторията към опазване на биологичното разнообразие на страната. Ние от Зелени Балкани представихме изложба с фотографии на прилепите и няколко банера с информация за важното значение на летящите бозайници. Паралелно всеки посетител можеше да се включи със занимания в арт ателието или пък да научи нещо повече за пещерняците, чрез демонстрацията на въжета и техника.

Осъществихме и публично четене на детската книжка за прилепчето Дарки, презентация с интересни факти за прилепите и екологичната мрежа от защитени зони – Натура 2000. Пещерняците представиха интересна информация за пещерите и накрая завършихме с кулминацията – подслушване на прилепи с ултразвуков детектор. За наша радост в последните дни времето беше топло и привечер има все още достатъчно насекоми, което означава, че и прилепите са активни и ловуват, за да могат да се запасят с достатъчно енергия за зимния сън. Успяхме да наблюдаваме и слушаме звуците на поне 20-тина прилепа, които обитават градската градина в Пловдив!

В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Радостни сме, че подобни събития събират хора, пазители на природата, с които се запознаваме и заедно обединяваме усилията си за бъдещи консервационни и информационни дейности.

Този път акцент в кампанията е темата за корона вируса и прилепите - като нашата цел е да разкажем на повече хора, че прилепите не са виновни за Covid-19. Ето защо с нашите партньори направихме следното клипче:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/01/4121273_vinovni_li_sa_prilepite_za_covid-19/

Повече за Нощта на прилепите:

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Информационната кампания Нощ на прилепите в Пловдив от страна на Зелени Балкани се организира от екипа на проект Натура 2000 в България – Нови Хоризонти, LIFE17 GIE/BG371 – заедно с партньорите в проекта – Хоби тв, Дарик радио и Дневник. Проектът е финансиран от програма ЛАЙФ на ЕС.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).

Информационните материали за кампанията са предоставени от Eurobats.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

За допълнителна информация:
Полина Христова  - Специалист комуникации -  моб. тел. 0882508721, e-mail: phristova@greenbalkans.org
Анелия Павлова - Координатор - моб. тел.: 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org


Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“
 
Виж Зелени Балкани във Facebook