Новини

[23-10-2020] Зелени Балкани отбеляза Нощта на прилепите в Плевен
В месеца на прилепите отбелязахме Нощта на прилепите и в Плевен.
Заедно с домакините от отдел Природа на Регионалния исторически музей - Плевен посрещнахме всички прилепни ентусиасти в двора на музея, където бяхме подготвили различни ателиета, за да си поговорим с тях за нашите нощни приятели, прилепите, и колко полезни са те. А колегите от РИМ бяха подготвили най-готината зала, в която Поли от Зелени Балкани посрещна всички групи за да им представи кратка презентация за прилепите в България и по света, както и за екологичната мрежа, която ги защитава в Европа - Натура 2000. Младите ентусиасти гледаха кратко филмче с интересна информация за прилепите и пещерите, а в двора на музея разгледаха нашата прилепна изложба и избраха най-впечатляващата снимка на прилеп. 

Помощници в отбелязването бяха и колегите ни от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. 

Всички деца се забавляваха, докато заедно правихме прилепно оригами, прилеп на клечка и други забавни игри и си говорихме по колко комара могат да изядат прилепите само за една вечер. 

Освен прилепите в града, в непосредствена близост до Плевен има две Натура 2000 зони - Защитена зона Река Вит и ЗЗ Студенец, установени за защитата на редица видове, сред които и над 11 вида прилепи, включително и прилепа на 2020 година - широкоухия прилеп (Barbastella barbastellus).

Инициативата за честване на Международната нощ на прилепите е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.


Благодарим на колегите от Отдел Природа на Регионалния исторически музей - Плевен за поредната успешна Нощ на прилепите, която организираме съвместно!

Благодарим и на всички малки и големи ентусиасти, които се присъединиха към нашия празник, както и на всички родители и учители!

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
Поля Русева - Специалист комуникации -  моб. тел. 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org


Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“

 
Виж Зелени Балкани във Facebook