Новини

[28-10-2020] Регионален Исторически Музей – Благоевград отбелязаха Нощта на прилепите
Организатори на събитието бяха Регионален Исторически Музей – Благоевград, в партньорство със Зелени Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие.

Ученици от XI ОУ "Христо Ботев" и Средно училище с изучаване на чужди езици (СУИЧЕ) "Св.Св. Климент Охридски" се включиха в събитието. Организаторите бяха подготвили богата програма, включваща арт ателие за най-малките и презентация „Светлата страна на нощта“, която запозна участниците с любопитни факти за нощните бозайници. Открита бе и прилепна изложба, предоставена като част от дейностите по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ на Зелени Балкани и ще бъде експонирана в рамките на 2 седмици в РИМ – Благоевград. Гости на официалното откриване на изложбата и прожекцията на филми бяха туденти от ЮЗУ "Неофит Рилски", специалност "Екология и опазване на околната среда".
Информационен клип за прилепите и виновни ли са за COVID – 19 отговори на редица натежали въпроси:

 

Специална част бе отделена на Приключенията на прилепа Дарки – куклен театър, представящ историята и премеждията на един млад прилеп в града. Може да видите във видеото тук:Клипчето е заснето през 2018 година при отбелязването на Нощта на прилепите в Благоевград.
Като основа за сценария на пиеската е използвана книжката „Приключенията на прилепа Дарки“, издание на Зелени Балкани. Под ръководството на г-жа Юлия Дживджорска, заедно с нейните възпитаници от Детско-юношески театър „Щурчо“  са оживени героите от книжката, които представят по интересен и забавен начин прилепните неволи. Музиката, куклите и декорите са направени специално за театъра. 


След филма самият Дарки се появи на събитието – в лицето на колегата Влади от Българска Фондация Биоразнообразие.
 
Благодарим на екипа и Тони Тодорова от Регионален Исторически Музей – Благоевград, и Българска Фондация Биоразнообразие за поредната успешна Нощ на прилепите, която организираме съвместно!

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За контакти:
Тоня Тодорова – РИМ - Благоевград – моб. тел. 0877554458;

Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. 0882508721, e-mail: phristova@greenbalkans.org

Информационните дейности са част от проект:
 
Виж Зелени Балкани във Facebook