Новини

[30-10-2020] Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се включи в Международната кампания за отбелязване на Нощта на прилепите
Събитието, организирано от 10 ученици от VIII клас под ръководството на техния ръководител инж. Филип Устабашиев, бе проведено на 28 октомври.
Стартира с дейности, включващи представяне на изготвена от учениците презентация и дискусия, посветени на "крилатите бозайници".
Най-забавната част – онлайн викторина "Тайният свят на прилепите", включваща 20 въпроса, разкриващи интересни особености от живота на прилепите.
Победител в крайното класиране от викторината е Йорданка Трендафилова, следвана от Петко Дамов и Илиана Трендафилова, всички от VIII „а“ клас на гимназията по горско стопанство.

Информационните и образователни материали за събитието бяха предоставени като част от дейностите по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“, както и от Eurobats.
 
За екипа на Зелени Балкани бе удоволствие отново да си партнира с ръководството на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград и инж. Филип Устабашиев.
 
Повече за събитието може да видите на сайта на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград ТУК.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. 0882508721, e-mail: phristova@greenbalkans.org

Информационните дейности са част от проект:
 
Виж Зелени Балкани във Facebook