Новини

[13-11-2020] Четвъртокласници надникнаха в скрития свят на прилепите
В края октомври дирекцията на ПП „Странджа” и читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1985” – кв. „Меден рудник”, Бургас проведоха няколко информационни кампании посветени на Международната нощ на прилепите. В инициативата взеха участие над 50 четвъртокласници от СУ „Петко Росен” и СУ “Константин Петканов” – Бургас.
Децата с нескрит интерес надникнаха в тайнствения и загадъчен свят на прилепите. За тях освен атрактивната презентация за тези малко познати, но много полезни бозайници, директорът на ДПП „Странджа” инж. Румяна Цвяткова беше подготвила забавни и емоционални, познавателни игри за тайнствения и загадъчен свят на прилепите. Четвъртокласниците участвали в кампанията получиха и подаръци от парковата дирекция, сдружение „Зелени Балкани“ и читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1985” – кв. „Меден рудник” – Бургас.

Информационните и образователни материали от страна на Зелени Балкани бяха предоставени като част от дейностите по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“, както и от Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
ДПП "Странджа" – e-mail: strandja_park@abv.bg, тел. 0887364117
Полина Христова –  Зелени Балкани – e-mail: phristova@greenbalkans.org

Информационните дейности са част от проект:
 
Виж Зелени Балкани във Facebook