Новини

[04-10-2021] Нощ на прилепите в Пловдив
В първия съботен ден на октомври отбелязахме Нощта на прилепите в Пловдив.

Събрахме се в Дондуковата градина (зад природонаучния музей) – представители и доброволци на Зелени Балкани, Огнян Тодоров – директор на Регионален природонаучен музей -Пловдив, Крум Сираков  от Пещерен клуб „Джендема“ и Клуб по планинско-технически спортове „Агарта“, а благодарение на Атанас Калинов и неговия жестономичен превод се присъединиха и АРДУС (Асоциация на родителите на деца с увреден слух) и Пловдивския филиал на Съюза на глухите.

Официалното откриване на събитието стартира в градината, а след това с една част от групата се преместихме в Планетариума на музея, където Анелия Павлова разказа чрез презентация за прилепите, а останалите присъстващи имаха възможност да се запознаят с изложбата с фотографии на прилепите в градината, както и Крум да им покаже пещерни техники за проучване на пещери и прилепи.

По залез слънце успяхме да подслушваме прилепите, които излизаха от убежищата си в градината, с ултразвуков детектор.

Благодарим на всички приятели и фенове на прилепите!

През настоящата 2021 година отбелязваме за 25-та поредна година инициативата "Нощ на прилепите" и 30 години от подписването на Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи.

Повече за инициативата:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път преди 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция  :) ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Натура 2000 в България
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За контакти:
Анелия Павлова – Координатор Зелени Балкани – тел. моб. тел. 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org
Светлозара Казанджиева – РПНМ – Пловдив – тел. 0886 120 449; e-mail: svetlozara.k@gmail.com
Крум Сираков – ПК „Джендема“ - тел. 0888229073

Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“:

 
 
Виж Зелени Балкани във Facebook