Новини

[25-10-2021] Дни на доброволчеството със Солвей Соди
От 11 до 13 октомври екип на Зелени Балкани взе участие в Дни на доброволчеството със Солвей Соди.
Предварителна подготовка на доброволческите дни започна с проучване и изработване на къщички за прилепи. Със съдействието на експерти на Зелени Балкани, инженер от компанията създаде специален, иновативен и модерен дизайн на къщички за прилепи, а в рамките на доброволческите дни, заедно изработихме 8 къщички, които поставихме на подходящи места заедно с ученици.
Екип по проект „Натура 2000 в България – Нов Хоризонти“ проведе обучение на служители от завода, проявили желание да се включат в инициативите като доброволци. Те бяха  запознати с подробности от тайнствения свят на прилепите, и в следващите дни сами изнесоха лекции пред ученици от 2 училища в района – онлайн и на място. 8 класа с ученици от 3-ти и 4-ти класове на СУ „Васил Левски“, гр. Девня и ОУ „Христо Ботев“, с. Чернево се включиха в отбелязването на Нощта на прилепите заедно със Солвей Соди. Презентации за прилепите бяха изнесени пред около 140 ученика от двете училища. Къщичките за прилепи бяха поставени в подходящи местообитания на дървета в двора на училище СУ „Васил Левски“ и в парка на село Чернево. Напролет, доброволците и учениците ще имат за задача да проверяват къщичките за новодомци.
               Така доброволците на Солвей Соди станаха част от опазването на прилепите в България, като научиха и предадоха ценна и любопитна информация за живота и опазването на летящите бозайници.
Пожелаваме на служителите на Солвей Соди да продължат дейностите за опазване на природата си със същия ентусиазъм и креативност, с които посрещнаха екипа на Зелени Балкани и станаха част от Нощта на прилепите!
Благодарим на ръководствата на СУ „Васил Левски“, гр. Девня и ОУ „Христо Ботев“, с. Чернево и ще се радваме да се срещнем отново!

През настоящата 2021 година отбелязваме за 25-та поредна година инициативата "Нощ на прилепите" и 30 години от подписването на Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи.

Повече за инициативата:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път преди 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция  :) ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).

Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За контакти:
Полина Христова – Специалист комуникации – e-mail: phristova@greenbalkans.org, тел. 0882508721
Поля Русева – Специалист комуникации – e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org, тел.  0894059156

Информационните дейности са част от проект:

 
Виж Зелени Балкани във Facebook