Новини

[26-10-2021] Международна нощ на прилепите в гр. Ловеч
През изминалата седмица в гр. Ловеч на площад "Тодор Кирков" се проведе Нощта на прилепите.

Посетиха ни деца от 7 класа от няколко училища. Всички те - бяха любопитни да научат защо са толкова важни прилепите и защо са им посветили цял месец отбелязвания.

Денят премина с презентации за прилепите, викторина с награди, артистични ателиета и една изненада от Спасителния център за диви животни: горската улулица Чара и мишеловът Мишо също бяха гости на гр. Ловеч. Колеги от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани доведоха Мишо и Чара, за да запознаят децата с тяхната съдба, да разкажат малко повече за тези два ценни вида, как са попаднали при нас и защо ще останат при нас. Мишо и Чара са наши обучени посланици, разказващи за тайнствения си живот в природата, докосвайки децата по-лесно от всеки друг. Те са птици с трайни увреждания, които няма как да оцелеят, ако се освободят, затова са останали при нас и са част от нашето голямо и диво семейство.

Благодарим на Община Ловеч, които са организатори на това събитие, за поканата и уважението за пореден път!

През настоящата 2021 година отбелязваме за 25-та поредна година инициативата "Нощ на прилепите" и 30 години от подписването на Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи.

Повече за инициативата:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път преди 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция  :) ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Натура 2000 в България
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
Поля Русева - моб. тел.: 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org


Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ 
 
    
 
Виж Зелени Балкани във Facebook