Новини

[26-10-2021] Международна нощ на прилепите в с. Черни Осъм
Съвместно с Природонаучния музей в с. Черни Осъм и Национално училище "Васил Левски" за планински водачи - с. Черни Осъм проведохме Нощ на прилепите с деца от с. Черни Осъм и гр.Троян.

Празникът на прилепите премина с техники за катерене, спускане, стена за катерене, тролей спускащ се над р. Черни Осъм, инструктажи за обезопасяване, всичко което е необходимо при влизането и проучването в пещери и прилепи. Нашите приятели от Национално училище с. Черни Осъм, единственото по рода си, място за създаване на планински водачи и спасители предоставиха възможност на всеки , който има желание да се екипира и да усети тръпката от високото и стръмното :). Всеки който иска да се занимава с проучването на пещери и прилепи е необходимо да искара курс, да не се страхува от високо и тъмно и да има желание :). Именно това демонстрираха децата, катерейки се по стената, показаха, че са бестрашни и смели.

„Нощта на прилепите“ продължи с презентация разказваща за видовете прилепите, които се срещат по света и у нас. Как помагат на нас хората, защо за важни и кое ги прави удивителни създания, единствените бозайници извършващи активни полети. Имаше време и за артистични ателиета и викторина с награди.

Благодарим на домакините от ПНМ с. Черни Осъм и НУ за планински водачи с. Черни Осъм за гостоприемството и топлото посрещане. Беше истинско удоволствие за нас да бъдем на гости, чувствахме се като у дома си, сред толкова много хора обичащи природата и искащи да я опазят!

През настоящата 2021 година отбелязваме за 25-та поредна година инициативата "Нощ на прилепите" и 30 години от подписването на Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи.

Повече за инициативата:
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път преди 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция  :) ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).


Натура 2000
Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитен зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

Прилепи
В България се срещат 33 от всички 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.


За допълнителна информация:
Поля Русева - моб. тел.: 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org


Събитията на Зелени Балкани за отбелязване на Международната нощ на прилепите се провеждат в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“


 
 
Виж Зелени Балкани във Facebook