Новини

[05-09-2022] Предстои ни Месец на прилепите 2022, участвай и ти!
Отбелязана за първи път преди повече от 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция  :) ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г. От 1997г. инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път преди повече от 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. За да достигне до повече хора в България - основно деца и ученици, ние от Зелени Балкани традиционно отбелязваме това не с еднократно събитие на една дата, а с няколко събития през целия месец. 

Тази година, обаче, целта на екипа ни няма да бъде да посетим колкото може повече градове, както изминали години, а ще бъде да открием измежду вас нови съмишленици, които искат да отбележат събитието. Бихме оценили желанието на всеки, който се интересува от прилепите и тяхното съществуване в България и е ентусиазиран от идеята да отбележи Месец на прилепите, като от наша страна можем да помогнем с инфомрация и материали по темата. 

На уебсайта ни за прилепи, може да откриете много подробни инструкции “Как да организирам събитие за Международната нощ на прилепите”, подкрепени с това как трябва да информираме общината за евентуално събитие, идеи за работилници, занимателни игри, рецепти за сладки и още куп други полезни хрумки за самото събитие. 

През целия месец, на фейсбук страницата ни пък, ще можете да откриете постове с любопитни факти за прилепите, техните местообитания, начин на живот и навици.

Ако разпознаваш себе си като един от хората, които търсим, не се колебай, а се свържи с нас! Ако се включиш в инициатиавата ни под каквато и да е форма, ползвай #batnight2022. Отбележи и ти!

 
Виж Зелени Балкани във Facebook