Новини

[09-07-2018] Седем черношипи ветрушки полетяха над "Самарското знаме"
На 7 юли (събота) над мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ (Самарското знаме) бяха освободим птици, отгледани в Спасителния център.
 
Присъстващите успяха да научат за съдбата им и да станат свидетели на освобождаването на 7 млади, отгледани в Центъра керкенеза. А най-малките, децата, имаха привилегията сами да се включат в освобождаването, като за награда получиха Детска книжка за "Прилепчето Дарки".

Една от птиците е възрастна, постъпила в Спасителният център с рана на крилото. След направена операция и преминало успешно лечение, керкенезът се възстанови и излетя благополучно.

Децата се снимаха и с кукумявката Блага, една от птиците в Центъра, натоварени с особена мисия - представители на ранената дива природа, проводници на природозащитната идея и първи помощници на екипа на Центъра в образователните дейности за малки и големи. В тяхно присъствие хората стават по-добри, а природозащитните идеи достигат до тях по-лесно.

Керкенезите са част от заобикалящите ни "Диви съседи" в градовете. Хранят се с гризачи, домашни мишки, плъхове и полевки, които пречат на хората, като влизат в домовете им, могат да разнасят болести или пък "ограбват" земеделската ни продукция, което налага използването на родентициди.

Керкенезите са ЗАЩИТЕНИ ВИДОВЕ, затова е нужно да ги пазим!


Дейността е част от Проект  „Диви съседи“ – опазване на редките видове, обитаващи сградите в Стара Загора“, финансиран по програма „Ти и Лидл за по-добър живот“.

        
 
Виж Зелени Балкани във Facebook